Del 5: Kollapsen

 

Del 5: Kollapsen

Sju timers kjøretur nordover fra Punta Cana ligger Puerto Plata. På vei gjennom gatene er det stadig tomme lokaler til leie som vitner om nedlagte butikker og spisesteder. Bygårder med avflasset maling, murpuss og knuste vinduer. Langs stranden ligger all inclusive-resortene vegg i vegg. Fortsatt er mange i drift, men det er tusenvis av tomme solsenger, hoteller preget av tidens tann og hele resorter i ruinhauger. Slik er byen som opplevde kollaps da turismen falt. Stedet hvor ringen i paradisets syklus sluttet.

 

– Jeg mener dette skyldes en stor tabbe fra all inclusive-resortene: De inkluderte ikke lokalbefolkningen eller næringslivet. Turismen ble kun styrt og utviklet ovenfra og ned, sier Alberto Khoury, som har jobbet for en paraplyorganisasjon hvor aktører i turistbransjen i byen var samlet.

Allerede på 70-tallet begynte Puerto Plata å etablere seg som den første og

største turistdestinasjonen på Den dominikanske republikk. Etter hvert begynte turismen å blomstre, og området lente seg på disse inntektene. På begynnelsen av 2000-tallet ble det bråstopp. Puerto Plata som turistdestinasjon kollapset.

 

SKYLDIGE: Alberto Khoury mener all inclusive-resortenes drift i Puerto Plata mye av skylden for destinasjonen kollapset.

RESORT I RUINER: I Puerto Plata forsvant turistene, noe som fikk dramatiske konsekvenser. Resorter måtte stenge og flere blir nå revet.

– All inclusive er en svak og sårbar turisme etter min mening. Gjestene er bare på

hotellene, og både bryr seg og bidrar lite for lokalsamfunnet. Når all inclusive-resortene ikke klarte å fornye seg og henge med i markedet ble de raskt utkonkurrert av andre steder, sier Khoury.

Ringen var sluttet i paradisets syklus: Det urørte og eksotiske var forstyrret,

ødelagt og så forlatt til fordel for et nytt urørt paradis som ble erobret. Turistene og inntektene forsvant til østkysten ved Punta Cana. Nå frykter han det samme vil skje der som i Puerto Plata.

 

For den tidligere ordføreren i Puerto Plata, Ramón Ortiz, fikk turistsvikten dramatiske følger.

 

SE VIDEO OM SMYKKEHANDLEREN SOM MØTTE VEGGEN:

 

SER SØROVER

Høye stettglass med champagne, kanapéer, bossanova-rytmer, dresser og lange kjoler. Makteliten er samlet. Det er åpning av Date 2014 på det spanskeide all inclusive-resortet Paradisus Palma Real. Dette er den største og viktigste turismekonferansen i Den dominikanske republikk, med over 200 representanter fra hoteller, reiseoperatører og dominikanske myndigheter. Toppledere fra de spanskeide konsernene Melia, Riu, Iberostar og Barceló, som tilsammen har 8770 hotellrom på resortene rett ved, er til stede.

Brått avbrytes minglingen på konferansen. Blitzlamper, telelinser og TV-

kameraer rettes mot en stor mann i hvit skjorte og med mørkhåret bakoversleik som går rolig og bestemt mot scenen. Det er Francisco Javier García Fernández, landets turistminister og en ledende presidentkandidat for valget i 2016.

 

TURISTTOPP: Turistministeren i Den dominikanske republikk, Francisco Javier García Fernández, er en av landets viktigste og mektigste ministere.

– Vi er nå inne i den beste perioden i Den dominikanske republikks 30 år lange turist-historie. Vi har infrastruktur, som nye veier og hoteller, til å takle videre vekst, sier turistministeren.

Mens Punta Canas vekst fortsetter, er investorene som grunnla destinasjonen,

Punta Cana Group, allerede i gang med nye milliardinvesteringer - denne gangen i sør-regionen.

– Jeg personlig har alltid trodd at løsningen for sør-regionen er gjennom

turismen. Dette er grunnleggende for å nå presidentens mål med ti millioner

turister, sier turistminister Fernández.

Konsernsjefer og hotell-direktører står i kø for å få et ord med ministeren. Selv

er han mest opptatt av å posere med den barmfagre champagnepiken til Möet.

– Vi trenger bare å tenne flammen som skal spre seg som en vekstbrann i sør-regionen, legger ministeren til.

Justin Frances i Responsible Travel svarer med samme mynt:

– Turisme er som ild. Du kan koke middagen på den, eller den kan brenne ned

huset ditt.

TILBAKE TIL VIRKELIGHETEN

En klynge av sandaler med store kofferter trillende hakk i hæl tropper opp foran resepsjonen på all inclusive-resortet Riu Palace i Punta Cana. Bikini og badeshorts er byttet ut med bluser og bukser.

– Takk for besøket, velkommen tilbake og god tur hjem, sier resepsjonisten

smilende, mens han vifter med en liten saks i hånden.

Klipp! Vips er plastikkbåndet av som har gitt dem tilgang til all inclusive

døgnet rundt borte. En i køen har sørget for å få hentet seg to ekstra gin tonic i baren før båndet forsvinner.

Minutter senere sitter de på bussen til den internasjonale turoperatøren på vei ut

at resortets område. Et opphold som for de fleste kan oppsummeres med sol, strand, palmesus, bading, fri flyt av drikke og drinker og dessert til alle måltider. Temabuffeten til middag og merengue-oppvisning på kveldsshowet var smaken de fikk av den dominikanske kulturen. Livet i paradis er over for denne gang.

 

Rett utenfor resortenes ferieparadiser fortsetter hverdagen for Antonia Mercedes og innbyggerne i Friusa, den konkurstruede familierestauranten til Martinez og de andre næringsdrivende. For resortets gjester er alt inkludert, mens disse har blitt helt ekskludert. For dem er det et liv i paradisets skygge.